czwartek, 27 października 2016

Ciasto "Michałek"

 Przepyszne, wilgotne ciasto, którego nazwa wcale nie jest przypadkowa ;) A mianowicie w swojej masie deser skrywa pokruszone kawałki znanych każdemu cukierków "Michałków". Orzechowy krem łączą dwa płaty kakaowego biszkoptu, nasączonego ponczem na bazie wiśniówki, a smaki te dodatkowo przełamuje konfitura wiśniowa i bita śmietana... Ciasto mimo swojej wykwintności nie jest przesłodzone ani mdłe tak, że po jednym kawałku jesteśmy w stanie sięgnąć po kolejny :) Zrobiłam je na spotkanie rodzinne i w związku z tym do zdjęć zostały mi raptem 2 kawałki... Jednak było tak pyszne i zyskało taką aprobatę, że musiałam je dla Was udokumentować :) Bardzo polecam!

Przepis pochodzi stąd.

Składniki (na formę o wy. 24x32 cm)
Ciasto:
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
oraz
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Na poncz:
- ok 250 ml wiśniówki
- ew. odrobina wody
Masa "michałkowa":
- 500 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
- 25 dag cukierków Michałki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 1-2 łyżkach wody)
- opcjonalnie 2 łyżki alkoholu (np. Baileys'a)
Bita śmietana:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku, jednak lepiej nie przesłodzić, bo już masa michałkowa jest słodka)
- 2-3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- słoiczek (300 g) powideł śliwkowych lub dżemu wiśniowego lub malinowego
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 g orzechów laskowych (pominęłam)

Przygotowanie
Ciasto:  
Wodę, kakao, cukier i olej umieścić w garnuszku i zagotować. Dobrze wymieszać, by cukier się rozpuścił, a wszystkie składniki połączyły. Mieszankę odstawić i całkowicie wystudzić.
Pozostałe składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok 30-40 sekund. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. 
Do masy jajecznej wlewać cienkim strumieniem przygotowaną wcześniej mieszankę i delikatnie mieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników.
Formę o wymiarach ok 24x32 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180'C piekarnika. Piec ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku.
Masa "michałkowa":
Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.
Serek mascarpone, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubić na sztywny krem (ale nie za długo, by kremu nie zważyć). Dodać rozpuszczoną i przestudzoną kawę i alkohol (jeśli dodajecie). Wymieszać. Cukierki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do masy i wymieszać.
Bita śmietana:
Śmietana powinna być dobrze schłodzona. 
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości chłodnej wody i poczekać aż napęcznieje. Następnie podgrzać do rozpuszczenia, ale nie doprowadzić do zagotowania (!) i ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier i ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę.
Całość:
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Pierwszy z nich nasączyć połową wiśniówki lub mieszanką wiśniówki z taką ilością wody, aby mocą odpowiadał naszym gustom :) 
Posmarować dżemem, na wierzch wyłożyć i rozsmarować masę z Michałków. Przykryć drugą częścią ciasta i nasączyć resztą ponczu. Wyłożyć bitą śmietanę, rozsmarować i wyrównać wierzch. 
Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny (a najlepiej na noc, ciasto zdecydowanie lepiej smakuje jak smaki dobrze się przegryzą).
Czekoladę zetrzeć na wiórki. Orzechy wrzucić na suchą patelnię i dobrze podprażyć. Wyłożyć na suchą ściereczkę. Umieścić między dłońmi i pocierać, by pozbyć się skórki. Gotowe orzechy posiekać i odstawić, by dobrze ostygły. Czekoladą i orzechami ozdobić ciasto.
Smacznego!
 



4 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)