Przepis pochodzi stąd.
Składniki
Na ciasto:
- 200 g masła, roztopionego
- 350 g mąki pszennej
- 250 g brązowego cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- skórka z 1 dużej, sparzonej pomarańczy
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g rodzynek
- 50 g suszonych śliwek (opcjonalnie; można pominąć, można
część rodzynek zastąpić śliwkami, lub dodać dodatkowo)
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
- 4 średnie jajka
- 20 ml soku z pomarańczy
- 500 g piure z dyni
Na polewę:
- 150 g cukru pudru (lub mniej, do smaku)
- 300 g kremowego serka śmietankowego, np. Twój Smak,
Philadelphia
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka cynamonu do oprószenia wierzchu
Przygotowanie
Najpierw należy przygotować piure z dyni (można to zrobić dzień wcześniej). W tym celu niedużą dynię (ok. 1,5 kg) przekroić na pół,
wydrążyć z pestek, każdą połówkę podzielić jeszcze na pół tak, by powstały 4
ćwiartki. Położyć na blasze wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i
piec około 30 minut (lub dłużej) aż dynia się zarumieni, a miąższ będzie miękki.
Gotową
dynię wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia. Po przestudzeniu, miąższ
oddzielić łyżką od skórki, przełożyć do blendera/malaksera i zmiksować na
jednolite, gładkie piure.
Ciasto:
Masło roztopić, odstawić na chwilę do przestudzenia.
Suche składniki - przesianą mąkę, cukier, przyprawy
korzenne, cynamon, skórkę pomarańczową, sodę i sól – wymieszać. Dodać rodzynki,
posiekane śliwki (opcjonalnie), posiekane orzechy i ponownie wymieszać.
W drugiej misce rozbełtać jajka, dodać rozpuszczone,
przestudzone masło i zmiksować. Dodać sok z pomarańczy i piure z dyni i ponownie
zmiksować. Następnie dodać suche składniki i wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia całości.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm, wyłożyć papierem do
wypieków, na papier przełożyć ciasto, równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 180 ° (grzanie góra/dół) i
piec około 35-40 minut lub dłużej (do suchego patyczka - u mnie zajęło to 50 min).
Upieczone ciasto wyjąć
z piekarnika, odstawić do wystudzenia.
Polewa:
Serek zmiksować z przesianym cukrem pudrem i sokiem z
cytryny. Polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta. Można regulować konsystencje
polewy według swoich upodobań dodając więcej cukru i soku lub mniej.
Wierzch oprószyć cynamonem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)