Przepis znaleziony tutaj.
Składniki
- 130 g masła
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu + dodatkowy, do
oprószenia
- 500 - 600 g jabłek
- 3-4 łyżki jasnego brązowego cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 100 g cukru trzcinowego (można zastąpić brązowym)
- 2 jajka
- 140 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać.
2 łyżki jasnego brązowego cukru wymieszać z cynamonem.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Wymieszać z cukrem i cynamonem i odłożyć na
czas przygotowania ciasta.
Masło roztopić, lekko przestudzić - może pozostać ciepłe.
Dodać kardamon i wymieszać. Przelać do naczynia i wymieszać rózgą kuchenną
z cukrem trzcinowym. Dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając rózgą do
połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać przesianą mąkę pszenną z
proszkiem, wymieszać do połączenia się składników rózgą kuchenną.
Formę o średnicy 21 - 23 cm wysmarować masłem i
oprószyć mąką pszenną (spód można wyłożyć papierem do pieczenia), nadmiar mąki strzepać. Przełożyć ciasto, wyrównać.
Plasterki jabłek odcedzić z soku (nie będzie potrzebny do ciasta) i
poukładać w formie okręgów na cieście w taki sposób, by plasterki na
siebie zachodziły.
Posypać resztą cukru i oprószyć dodatkowym kardamonem.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 - 40 minut lub
dłużej, do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 50 min - gdyby zbyt szybko się rumieniło, można przykryć folią aluminiową). Wyjąć, można podawać ciepłe np. z lodami
waniliowymi.
Smacznego!
Udało Ci się wspaniale, narobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuń