poniedziałek, 21 listopada 2016

Szwedzkie ciasto z jabłkami i kardamonem

 Jak podaje autorka, ciasto to pochodzi ze Szwecji, gdzie zwie się "Fyriskaka". Główną rolę (poza jabłkami) odgrywają tu niezwykle aromatyczne, jesienne przyprawy - cynamon i kardamon, dlatego radzę nie rezygnować z żadnej z nich, bo wypiek nie będzie już taki sam ;) Samo ciasto, choć nie zawiera w sobie oleju, jest bardzo wilgotne i stanowi świetną bazę pod plasterki jabłek. Naprawdę wyjątkowy zamiennik zwykłej szarlotki na kruchym cieście - gorąco polecam (a sama z pewnością go powtórzę)! :) 

Przepis znaleziony tutaj.

Składniki
- 130 g masła
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu + dodatkowy, do oprószenia
- 500 - 600 g jabłek
- 3-4 łyżki jasnego brązowego cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 100 g cukru trzcinowego (można zastąpić brązowym)
- 2 jajka
- 140 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać.
2 łyżki jasnego brązowego cukru wymieszać z cynamonem. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Wymieszać z cukrem i cynamonem i odłożyć na czas przygotowania ciasta.
Masło roztopić, lekko przestudzić - może pozostać ciepłe. Dodać kardamon i wymieszać. Przelać do naczynia i wymieszać rózgą kuchenną z cukrem trzcinowym. Dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając rózgą do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem, wymieszać do połączenia się składników rózgą kuchenną. 
Formę o średnicy 21 - 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną (spód można wyłożyć papierem do pieczenia), nadmiar mąki strzepać. Przełożyć ciasto, wyrównać. 
Plasterki jabłek odcedzić z soku (nie będzie potrzebny do ciasta) i poukładać w formie okręgów na cieście w taki sposób, by plasterki na siebie zachodziły. 
Posypać resztą cukru i oprószyć dodatkowym kardamonem.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 - 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 50 min - gdyby zbyt szybko się rumieniło, można przykryć folią aluminiową). Wyjąć, można podawać ciepłe np. z lodami waniliowymi.
Smacznego!
 
 
 


1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)