Przepis pochodzi stąd (zwiększyłam tylko ilość ponczu).
Składniki: ( blacha 24 x 32 cm )
Na biszkopt:
- 3 duże jajka
- 3/4 szkl cukru
- 5 łyżek oleju
- 5 łyżek wody
- niepełna szklanka mąki pszennej (150 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki kakao
Na poncz:
- 5 łyżeczek kawy
- 3 łyżeczki cukru
- 250 ml wody
- ok 50-60 ml wódki lub amaretto
Na masę ajerkoniakową:
- 700 ml mleka
- 1 szkl cukru
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego
- 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 200 g miękkiego masła
- 180 ml likieru "Adwokat"
Bita śmietana:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru (dałam 4)
- 2-3 łyżeczki żelatyny
Ponadto:
- opakowanie okrągłych biszkopcików
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, łyżka
po łyżce, miksując za każdym razem przez ok 30-40 sekund. Dalej
miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Obroty miksera zmniejszyć na minimalne i cienkim strumieniem wlać wodę, a
następnie olej.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wymieszać. Następnie czym delikatnie, za
pomocą łyżki, szpatułki lub na najniższych obrotach miksera - wymieszać z masą jajeczną.
Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 24x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp 175'C przez ok.
30 minut (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Masa ajerkoniakowa:
Połowę mleka i cukier zagotować. Żółtka
utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko.
Wszystko zmiksować tak, by nie było grudek. Mieszankę wlać na gotujące się
mleko, jednocześnie intensywnie mieszając i chwilę pogotować. Budyń przykryć folią aluminiową tak, aby dotykała wierzchu i odstawić do
ostygnięcia. Masło ocieplić do temperatury pokojowej.
Miękkie masło zmiksować do białości i dodawać po 1 łyżce zimnego
budyniu, cały czas miksując na najniższych obrotach miksera.
Do budyniowej masy ostrożnie wlewać adwokat i cały czas
miksować na niskich obrotach. Wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
Śmietana:
Śmietana powinna być dobrze schłodzona.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości chłodnej wody i poczekać aż
napęcznieje. Następnie podgrzać do rozpuszczenia, ale nie doprowadzić do
zagotowania (!) i ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier i ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę.
Poncz:
5 łyżeczek kawy i 3 łyżeczki cukru
zalać gorącą wodą. Wystudzić i wymieszać z alkoholem.
Całość:
Biszkopt dobrze nasączyć ponczem (wierzch ciasta można wcześniej ściąć ostrym nożem, aby poncz lepiej w nie wsiąkał).
Wyłożyć 2/3 kremu
ajerkoniakowego, wyrównać powierzchnię i posypać kakao.
Biszkopty maczać w
pozostałym ponczu i układać na warstwie kakao.
Wyłożyć pozostałą masę ajerkoniakową, a następnie ubitą śmietanę.
Wierzch posypać kakao. Ciasto
schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Prezentuje się świetnie))
OdpowiedzUsuńCześć. Czy można wiedzieć jakim aparatem robisz zdjęcia?
OdpowiedzUsuńCześć, Nikon D5100 ;)
UsuńDziękuję :)
UsuńRobiłam je już kiedyś. Eleganckie i przepyszne :)
OdpowiedzUsuń