niedziela, 27 listopada 2016

Ciasto kapitańskie

 Wyśmienite ciasto, które pomimo znacznej ilości kremu nie jest przesłodzone czy też mdłe :) Masa z adwokatem cudownie łączy się z kakaowym biszkoptem, który dodatkowo nasączony jest kawowym ponczem, zaś śmietanka na wierzchu - "łagodzi" alkoholowy posmak całości... Polecam na imprezę i nie tylko :)

Przepis pochodzi stąd (zwiększyłam tylko ilość ponczu).

Składniki: ( blacha 24 x 32 cm )
Na biszkopt:
- 3 duże jajka
- 3/4 szkl cukru
- 5 łyżek oleju
- 5 łyżek wody
- niepełna szklanka mąki pszennej (150 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki kakao
Na poncz: 
- 5 łyżeczek kawy
- 3 łyżeczki cukru
- 250 ml wody
- ok 50-60 ml wódki lub amaretto
Na masę ajerkoniakową:
- 700 ml mleka
- 1 szkl cukru
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego
- 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 200 g miękkiego masła
- 180 ml likieru "Adwokat"
Bita śmietana:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru (dałam 4)
- 2-3 łyżeczki żelatyny
Ponadto:
- opakowanie okrągłych biszkopcików
- 2 łyżki kakao

Przygotowanie
Biszkopt: 
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok 30-40 sekund. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Obroty miksera zmniejszyć na minimalne i cienkim strumieniem wlać wodę, a następnie olej. 
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wymieszać. Następnie czym delikatnie, za pomocą łyżki, szpatułki lub na najniższych obrotach miksera - wymieszać z masą jajeczną. 
Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 24x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp 175'C przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Masa ajerkoniakowa:
Połowę mleka i cukier zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko zmiksować tak, by nie było grudek. Mieszankę wlać na gotujące się mleko, jednocześnie intensywnie mieszając i chwilę pogotować. Budyń przykryć folią aluminiową tak, aby dotykała wierzchu i odstawić do ostygnięcia. Masło ocieplić do temperatury pokojowej.
Miękkie masło zmiksować do białości i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując na najniższych obrotach miksera.
Do budyniowej masy ostrożnie wlewać adwokat i cały czas miksować na niskich obrotach. Wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
Śmietana:
Śmietana powinna być dobrze schłodzona. 
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości chłodnej wody i poczekać aż napęcznieje. Następnie podgrzać do rozpuszczenia, ale nie doprowadzić do zagotowania (!) i ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier i ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę.
Poncz:  
5 łyżeczek kawy i 3 łyżeczki cukru zalać gorącą wodą. Wystudzić i wymieszać z alkoholem.
Całość:
Biszkopt dobrze nasączyć ponczem (wierzch ciasta można wcześniej ściąć ostrym nożem, aby poncz lepiej w nie wsiąkał). 
Wyłożyć 2/3 kremu ajerkoniakowego, wyrównać powierzchnię i posypać kakao. 
Biszkopty maczać w pozostałym ponczu i układać na warstwie kakao. 
Wyłożyć pozostałą masę ajerkoniakową, a następnie ubitą śmietanę. 
Wierzch posypać kakao. Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego!






5 komentarzy:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)