Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki
Na bułeczki:
- 160 ml mleka
- 2,5 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 30 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 7 g suchych drożdży (15 g świeżych)
Na orzechowe nadzienie:
- 200 g zmielonych orzechów włoskich (mogą być pekan)
- 100 g brązowego cukru
- 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 40 ml rumu (można zastąpić aromatem rumowym, do smaku)
- pół łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania
Przygotowanie
Nadzienie:
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać, lekko
rozcierając.
Bułeczki:
Mąkę pszenną
przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi
najpierw zrobić
rozczyn: drożdże wymieszać z letnim mlekiem, łyżką cukru i taką ilością
mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji
kwaśnej śmietany - odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły").
Dodać pozostałe składniki i wyrobić,
pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie
gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się
lekko kleiło - dobrze jest wtedy wyrabiać ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego).
Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do
oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia
objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie
ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części (około 65 g
każda), formując z nich kulki. Każdą część rozwałkować na placuszek.
Na wierzchu posmarować nadzieniem, a następnie zwinąć w taki sposób jak naleśniki.
Kolejno "naleśnik" złożyć na
pół, a następnie ostrym nożem przeciąć go wzdłuż w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od
góry.
Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca.
Ułożyć na
blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach (urosną duże). Przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple na 30
- 40 minut do wyrośnięcia - powinny podwoić objętość.
Przed samym pieczeniem
posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wyjąć,
wystudzić ma kratce.
Smacznego!
Urocze) ))
OdpowiedzUsuń