środa, 30 listopada 2016

Drożdżówki z nadzieniem orzechowym

 Bułeczki z rewelacyjnym, orzechowym farszem, powstałym na bazie orzechów włoskich, który dzięki dodatkowi brązowego cukru oraz cynamonu, czyni je niezwykle jesiennym wypiekiem... Ja swoje bułeczki uformowałam na kształt serduszek, tak jak autorka, ale równie dobrze mogą to być zwykłe "ślimaki" lub też, inny ulubiony przez Was wzór :) Bardzo polecam, nie tylko orzechożercom! :)

Przepis pochodzi z tej strony.


Składniki
Na bułeczki:
- 160 ml mleka
- 2,5 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 30 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 7 g suchych drożdży (15 g świeżych)
Na orzechowe nadzienie:
- 200 g zmielonych orzechów włoskich (mogą być pekan)
- 100 g brązowego cukru
- 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 40 ml rumu (można zastąpić aromatem rumowym, do smaku)
- pół łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania

Przygotowanie
Nadzienie:
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać, lekko rozcierając.
Bułeczki:
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn: drożdże wymieszać z letnim mlekiem, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany - odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły"). 
Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleiło - dobrze jest wtedy wyrabiać ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). 
Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części (około 65 g każda), formując z nich kulki. Każdą część rozwałkować na placuszek.
Na wierzchu posmarować nadzieniem, a następnie zwinąć w taki sposób jak naleśniki.
Kolejno "naleśnik" złożyć na pół, a następnie ostrym nożem przeciąć go wzdłuż w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.
Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca. 
Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach (urosną duże). Przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia - powinny podwoić objętość. 
Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wyjąć, wystudzić ma kratce.
Smacznego!
 


1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)