poniedziałek, 7 listopada 2016

Jesienna Pani Walewska

Jak sama nazwa wskazuje ciasto to jesienną wariacją na temat popularnej "Pani Walewskiej" zwanej inaczej także "Pychotką", którą prezentowałam już dość dawno na blogu (tutaj przepis -> klik.). Jesienny charakter wnosi tu spora ilość orzechów włoskich (zdecydowanie większa niż w tradycyjnej Pychotce) oraz wzbogacony o likier orzechowy - krem. Ciasto jest pyszne, nie za słodkie, a najlepsze na 2-3 dzień, kiedy kruche blaty zdążą już zmięknąć, a całość się "przegryzie" :) Bardzo polecam, szczególnie jeśli tak jak ja "cierpicie" na nadmiar orzechów ;)

Przepis pochodzi stąd.

Składniki  
Na kruche ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 350 g masła, zimnego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Na bezę:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 słoiczek powideł śliwkowych (250 ml)
- 20 dag łuskanych orzechów włoskich, posiekanych
Na krem:
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 150 g masła, w temperaturze pokojowej
- 100 ml likieru orzechowego, likieru z białej czekolady lub wódki
Na polewę czekoladową:
- 75 g masła
- 150 g czekolady, pół na pół gorzkiej z mleczną (dałam samą gorzką)
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (ręcznie lub zmiksować w malakserze). Ciasto podzielić na dwie równe części. Spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny lub w zamrażarce - 1 godz.
Formę o wymiarach 38 x 24 cm (wymiary dolne) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy. Wylepić dno, wyrównać i posmarować połową powideł śliwkowych.
Beza:
Jeśli dysponujemy jedną blaszką o wskazanych wymiarach, bezę przygotowujemy 2 razy, za każdym razem z połowy składników (w przeciwnym razie oczekująca na upieczenie pierwszej tury ciasta beza, podejdzie nam wodą i nie będzie się nadawała do pieczenia).
Połowę białek (3) ubić w misie miksera na sztywną masę. Następnie dodawać stopniowo połowę potrzebnego cukru (1/2 szklanki), łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok 30-40 sekund.
Ciasto z bezą:
Ubite białka nałożyć na powidła i posypać połową posiekanych orzechów włoskich.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 - 50 minut.
W taki sam sposób postąpić z resztą ciasta kruchego i pozostałymi białkami, aby powstały dwa jednakowe blaty.
Krem:Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego się mleka i mieszając intensywnie - zagotować. Przykryć folią spożywczą i ostudzić do temperatury pokojowej.
Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając na najniższych obrotach miksera. Dalej ucierając stopniowo dodać alkohol.
Polewa czekoladowa:
W małym garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, poczekać do jej roztopienia, mieszając od czasu do czasu. Można też rozpuścić czekoladę razem z masłem na parze.
Całość:
Na pierwszy placek nałożyć kremu i wyrównać. Przykryć drugim blatem, odwracając go uprzednio warstwą orzechowo - śliwkową do dołu i polać polewą czekoladową.
Ciasto schłodzić. Przechowywać w lodówce.


7 komentarzy:

  1. Podoba mi się ta jesienna, mocno orzechowa wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten krem musi być pyszny :)
    ciasto wygląda bardzo ładnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedno z naszych ulubionych ciast :))) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można zrobić bez alkoholu czy nie ma sensu?

    OdpowiedzUsuń
  5. Na jaki wymiar blachy są te składniki?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)