Przepis pochodzi stąd.
Składniki
Na kruche ciasto:
Na kruche ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 350 g masła, zimnego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Na bezę:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 słoiczek powideł śliwkowych (250 ml)
- 20 dag łuskanych orzechów włoskich, posiekanych
Przygotowanie
Na krem:
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 150 g masła, w temperaturze pokojowej
- 100 ml likieru orzechowego, likieru z białej czekolady
lub wódki
Na polewę czekoladową:
- 75 g masła
- 150 g czekolady, pół na pół gorzkiej z mleczną (dałam samą gorzką)
Kruche ciasto:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (ręcznie lub zmiksować w malakserze). Ciasto podzielić na dwie równe części. Spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny lub w zamrażarce - 1 godz.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (ręcznie lub zmiksować w malakserze). Ciasto podzielić na dwie równe części. Spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny lub w zamrażarce - 1 godz.
Formę o wymiarach 38 x 24 cm (wymiary dolne) wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować i wyłożyć
do formy. Wylepić dno, wyrównać i posmarować połową powideł śliwkowych.
Beza:
Jeśli dysponujemy jedną blaszką o wskazanych wymiarach, bezę przygotowujemy 2 razy, za każdym razem z połowy składników (w przeciwnym razie oczekująca na upieczenie pierwszej tury ciasta beza, podejdzie nam wodą i nie będzie się nadawała do pieczenia).
Połowę białek (3) ubić w misie miksera na sztywną masę. Następnie dodawać stopniowo połowę potrzebnego cukru (1/2 szklanki), łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok 30-40 sekund.
Ciasto z bezą:
Ubite białka nałożyć na powidła i posypać połową posiekanych orzechów włoskich.
Jeśli dysponujemy jedną blaszką o wskazanych wymiarach, bezę przygotowujemy 2 razy, za każdym razem z połowy składników (w przeciwnym razie oczekująca na upieczenie pierwszej tury ciasta beza, podejdzie nam wodą i nie będzie się nadawała do pieczenia).
Połowę białek (3) ubić w misie miksera na sztywną masę. Następnie dodawać stopniowo połowę potrzebnego cukru (1/2 szklanki), łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok 30-40 sekund.
Ciasto z bezą:
Ubite białka nałożyć na powidła i posypać połową posiekanych orzechów włoskich.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 - 50 minut.
W taki sam sposób postąpić z resztą ciasta kruchego i pozostałymi białkami, aby powstały dwa jednakowe blaty.
W taki sam sposób postąpić z resztą ciasta kruchego i pozostałymi białkami, aby powstały dwa jednakowe blaty.
Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń,
cały czas ucierając na najniższych obrotach miksera. Dalej ucierając stopniowo
dodać alkohol.
Polewa czekoladowa:
W małym garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, poczekać do jej roztopienia, mieszając od czasu do czasu. Można też rozpuścić czekoladę razem z masłem na parze.
Polewa czekoladowa:
W małym garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, poczekać do jej roztopienia, mieszając od czasu do czasu. Można też rozpuścić czekoladę razem z masłem na parze.
Całość:
Na pierwszy placek nałożyć kremu i wyrównać.
Przykryć drugim blatem, odwracając go uprzednio warstwą orzechowo - śliwkową do
dołu i polać polewą czekoladową.
Ciasto schłodzić. Przechowywać w lodówce.
Podoba mi się ta jesienna, mocno orzechowa wersja :)
OdpowiedzUsuńten krem musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda bardzo ładnie
Jedno z naszych ulubionych ciast :))) Pychota!
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić bez alkoholu czy nie ma sensu?
OdpowiedzUsuńMożna oczywiście pominąć :)
UsuńNa jaki wymiar blachy są te składniki?
OdpowiedzUsuńWymiary to ok. 38x24cm.
UsuńPozdrawiam