Przepis znalazłam tutaj.
Składniki (ok 35-40 ciastek):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250g margaryny dobrej jakości lub masła
- około 1/2 szklanki piwa
- 1 słoik marmolady lub gęstych powideł
- cukier puder oprószenia
- 250g margaryny dobrej jakości lub masła
- około 1/2 szklanki piwa
- 1 słoik marmolady lub gęstych powideł
- cukier puder oprószenia
Przygotowanie
Margarynę/masło posiekać razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać piwo i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez mniej więcej 2 godziny.
Margarynę/masło posiekać razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać piwo i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez mniej więcej 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować,
podsypując blat mąką. Za pomocą noża podzielić ciasto na kwadraty o boku ok.
6-7cm. Na środek każdego kwadratu nałożyć łyżeczkę marmolady lub powideł. Dwa przeciwległe rogi
ciastek skleić ze sobą.
Dużą, płaską blachę wyścielić papierem do pieczenia.
Ułożyć ciasteczka w niewielkiej odległości obok siebie. Piec w 200 stopniach przez około 15
minut, aż zaczną się rumienić.
Wystudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Wystudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)