środa, 16 listopada 2016

Rożki piwne z marmoladą

 Nieziemsko kruche ciasteczka z dodatkiem piwa, które (gdybyście się obawiali) jest absolutnie niewyczuwalne :) Samo ciasto nie zawiera w sobie nawet odrobiny cukru i wcale nie musi - słodyczy dodaje tu słodka marmolada i spora ilość cukru pudru, pokrywającego wierzch ciasteczek. Dosłownie rozpływają się w ustach, nie są ani za słodkie ani też zbyt mało posłodzone. Zamiast marmolady możemy wykorzystać gęste powidła, lecz nie dżem czy konfiturę, bo nadzienie nam wypłynie w trakcie pieczenia. Bardzo, bardzo polecam!

Przepis znalazłam tutaj

Składniki (ok 35-40 ciastek):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250g margaryny dobrej jakości lub masła
- około 1/2 szklanki piwa
- 1 słoik marmolady lub gęstych powideł
- cukier puder oprószenia

Przygotowanie
Margarynę/masło posiekać razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać piwo i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez mniej więcej 2 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując blat mąką. Za pomocą noża podzielić ciasto na kwadraty o boku ok. 6-7cm. Na środek każdego kwadratu nałożyć łyżeczkę marmolady lub powideł. Dwa przeciwległe rogi ciastek skleić ze sobą. 
Dużą, płaską blachę wyścielić papierem do pieczenia. Ułożyć ciasteczka w niewielkiej odległości obok siebie. Piec w 200 stopniach przez około 15 minut, aż zaczną się rumienić.
Wystudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)