Przepis zaczerpnięty stąd.
Składniki
Na ciasto drożdżowe:
- 75g masła
- 22g świeżych drożdży (lub 2 łyżeczki drożdży instant)
- 225ml lekko ciepłego mleka
- 50g brązowego cukru
- 500g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 170g rodzynek
- 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej (posiekanej)
- 1 jajko
Na ciasto kruche:
- 50g mąki pszennej
- 25g masła
- 1 łyżka zimnej wody
Na glazurę:
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe:
Masło roztopić i przestudzić.
Drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością
mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji
kwaśnej śmietany (jeśli korzystamy z drożdży suszonych, mieszamy tylko wszystkie składniki). Odstawić na ok 15 min, żeby drożdże "ruszyły".
Resztę mąki przesiać do miski, dodać pozostały cukier, sól,
przyprawę do piernika, cynamon i wymieszać. Następnie dodać rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową.
W drugiej misce wymieszać roztopione masło, jajko i pozostałą połowę lekko
ciepłego mleka. Wlać do miski z mąką i całość zagnieść na jednolite ciasto. Wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego bądź rękoma przez ok 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Następnie ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski,
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - ok 1-1,5h.
Po tym czasie ciasto zagnieść ponownie przez 1- 2 minuty.
Uformować 12 bułeczek.
Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia, lekko spłaszczyć i przykryć ściereczką. Pozostawić na 30-45 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto kruche:
Kiedy bułeczki będą rosły, przygotować ciasto kruche. Mąkę zagnieść z
masłem i wodą na jednolitą masę (ciasta jest bardzo mało, ale więcej nie będziemy potrzebować). Ciasto podzielić na 24 części i z każdej
uformować paseczek (wałeczek) o długości ok. 18cm.
Gazura:
Mleko podgrzać z cukrem na małym
ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści.
Całość:
Wyrośnięte bułeczki posmarować częścią glazury. Po dwa paseczki ciasta kruchego nałożyć na krzyż na każdą bułeczkę. Końcówki zawinąć pod spód. Z góry paseczki docisnąć ostrożnie,
ale dokładnie do bułki.
Piec w nagrzanym piekarniku około 15- 20 minut (u mnie 18) w
temperaturze 220°C na złoty kolor.
Po tym czasie bułeczki wyciągnąć, posmarować resztą
glazury i piec dalej 1 minutę.
Gotowe bułeczki wyciągnąć na kratkę z piekarnika i
pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)