sobota, 7 stycznia 2017

Ciastka cynamonowe



Kruchuteńkie za sprawą sporej ilości masła oraz mąki ziemniaczanej ciasteczka, które swoim mocno cynamonowym smakiem i aromatem idealnie wpisują się w klimaty jesienno-zimowe :) Bardzo wciągają i wprost rozpływają się w ustach! Bardzo polecam (o ile tylko lubicie cynamon ;)! :)

Przepis wypatrzyłam tutaj.

Składniki
Na ciastka:
- 300 g mąki pszennej 
- 100 g mąki ziemniaczanej 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 1 łyżka cynamonu
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g cukru pudru 
- 2 żółtka 
Dodatkowo:
- 1 jajko, roztrzepane z 2 łyżkami mleka
- 70 g drobnego cukru do wypieków 
- 1 łyżeczka cynamonu 

Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cynamon. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy oba żółtka i wymieszane suche składniki. Mieszamy całość mikserem lub ręcznie, po czym ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy (powinno być elastyczne i ładnie się zagniatać, ale gdyby się bardzo kleiło - można dodać trochę więcej mąki). 
Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część umieszczamy między dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy mniej więcej do 3-4 mm grubości. Wykrawamy ciasteczka w dowolnym kształcie i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Każde ciasteczko smarujemy odrobiną jajka roztrzepanego z mlekiem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy ok 12 min w 180'C (do lekkiego zrumienienia). Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.
Smacznego!
  





1 komentarz:

  1. Mmm zdecydowanie moje smaki, pycha :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)