Kruchuteńkie za sprawą sporej ilości masła oraz
mąki ziemniaczanej ciasteczka, które swoim mocno cynamonowym smakiem i
aromatem idealnie wpisują się w klimaty jesienno-zimowe :) Bardzo
wciągają i wprost rozpływają się w ustach! Bardzo polecam (o ile tylko
lubicie cynamon ;)! :)
Przepis wypatrzyłam tutaj.
Składniki
Na ciastka:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g cukru pudru
- 2 żółtka
Dodatkowo:
- 1 jajko, roztrzepane z 2 łyżkami mleka
- 70 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną,
proszek do pieczenia i cynamon. Miękkie masło ucieramy
z cukrem pudrem, a następnie dodajemy oba żółtka i wymieszane suche
składniki. Mieszamy całość mikserem lub ręcznie, po czym ciasto
przekładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy (powinno być
elastyczne i ładnie się zagniatać, ale gdyby się bardzo kleiło - można
dodać trochę więcej mąki).
Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część umieszczamy między dwoma
arkuszami pergaminu i wałkujemy mniej więcej do 3-4 mm grubości. Wykrawamy ciasteczka w
dowolnym kształcie i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każde ciasteczko smarujemy odrobiną jajka roztrzepanego z mlekiem i posypujemy cukrem wymieszanym z
cynamonem. Pieczemy ok 12 min w 180'C (do lekkiego zrumienienia). Tak samo
postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.
Smacznego!
Mmm zdecydowanie moje smaki, pycha :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuń