Przepis znaleziony tutaj.
Składniki
Na pomarańcze w syropie:
- 2 - 3 sztuki średniej wielkości pomarańczy
- 150 g cukru
- 100 ml wody
Składniki na ciasto:
- 185 g kefiru lub zsiadłego mleka
- 110 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 3 duże jajka
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
- 220 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Opcjonalnie:
- 1-2 łyżki konfitury pomarańczowej, morelowej lub brzoskwiniowej
Przygotowanie
Pomarańcze w syropie:
Pomarańcze wyszorować i wyparzyć. Pokroić w grube
plasterki (ok 1cm) - będziemy potrzebować tyle plasterków, by przykryć nimi dno 23 cm
tortownicy (ja robiłam w formie o średnicy 26 cm).
W płaskim i szerokim garnuszku lub na stalowej patelni
zagotować wodę z cukrem. Gotować, do momentu rozpuszczenia się cukru,
wymieszać. Na wodę z cukrem wyłożyć plasterki pomarańczy. Gotować, na małej
mocy palnika, przez około 12-15 minut. W połowie gotowania, można odwrócić plasterki na drugą stronę. Przez ten czas skórka pomarańczy
zmięknie a z wody z cukrem powstanie pyszny pomarańczowy syrop.
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu wymieszać kefir z roztopionym i przestudzonym masłem. Dodać jajka, cukier, skórkę z pomarańczy i
roztrzepać rózgą kuchenną.
Do składników mokrych dodać przesianą mąkę pszenną z sodą
oczyszczoną. Wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników i uzyskania
gładkiej masy, nie dłużej.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spodzie poukładać plasterki pomarańczy w syropie, jeden przy drugim. Na nie
przelać ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut lub
dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto uwolnić z foremki. Ostrym
nożem odciąć ewentualną 'górkę', która nie będzie nam
potrzebna (u mnie była tak niewielka, że nie odcinałam wcale). Jeszcze gorące ciasto ponakłuwać patyczkiem, a następnie delikatnie nasączać je pozostałym syropem
pomarańczowym (zachować 2 łyżki syropu). Pozostawić do wystudzenia.
Po wystudzeniu ciasto przełożyć na paterę dnem do góry. 2
łyżkami syropu polać ciasto, by powierzchnia pomarańczy pozostała błyszcząca. Ja dodatkowo posmarowałam wierzch konfiturą :)
Smacznego!
poproszę duży kawałek ;) mniam
OdpowiedzUsuń