niedziela, 15 stycznia 2017

Ciasto "Kinder country"

 Pyszne, proste i szybkie ciasto bez pieczenia na wzór popularnego batonika o tej samej nazwie... Biała czekolada, mleko w proszku i pszenica w miodzie tworzą bardzo udaną kompozycję, a dzięki czekoladowemu spodowi i polewie, całość świetnie się uzupełnia i nie jest mdła :) Pszenica w masie wprawdzie mięknie, ale moim zdaniem nie wpływa to na smak. Polecam baaardzo, nawet jeśli nie próbowaliście tego batonika :)

Przepis znalazłam tutaj.

Składniki
Na spód:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g masła
- 50 g herbatników (ok. 10 ciasteczek) - po zmieleniu ok. 1/2 szkl.
Na masę:
- 500 g serka mascarpone (o temperaturze pokojowej)
- 1 szkl. mleka w proszku
- 200 g białej czekolady
- 2-3 szkl. prażonej pszenicy w miodzie*
Dodatkowo:
- ok. 1 i 1/2 szkl. prażonej pszenicy w miodzie do posypania
Na polewę:
- 150 g czekolady mlecznej
- 70 g masła

Przygotowanie
Spód:
Czekoladę rozpuścić na parze razem z masłem. Lekko przestudzić i wymieszać ze zmielonymi herbatnikami. Powstałą masę wyłożyć cienką warstwą do wyścielonej pergaminem formy (21 x 21 cm) – najlepiej zrobić to palcami. Odstawić.
Masa:
Czekoladę rozpuścić na parze i ostudzić.
Serek mascarpone zmiksować, a następnie połączyć z przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladą. Dodać mleko w proszku, a na koniec prażoną pszenicę. Wymieszać. 
Masę wyłożyć do formy, na przygotowany wcześniej spód. Wierzch przysypać warstwą prażonej pszenicy i lekko wcisnąć w masę. Całość wstawić do lodówki, a w międzyczasie przygotować polewę.
Polewa:
Czekoladę wraz z masłem rozpuścić na parze. Dokładnie wymieszać, trochę przestudzić i polać wierzch ciasta. Całość wstawić ponownie do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Smacznego!
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)