Przepis znalazłam tutaj.
Składniki
Na spód:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g masła
- 50 g herbatników (ok. 10 ciasteczek) - po zmieleniu ok. 1/2 szkl.
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g masła
- 50 g herbatników (ok. 10 ciasteczek) - po zmieleniu ok. 1/2 szkl.
Na masę:
- 500 g serka mascarpone (o temperaturze pokojowej)
- 1 szkl. mleka w proszku
- 200 g białej czekolady
- 2-3 szkl. prażonej pszenicy w miodzie*
- 500 g serka mascarpone (o temperaturze pokojowej)
- 1 szkl. mleka w proszku
- 200 g białej czekolady
- 2-3 szkl. prażonej pszenicy w miodzie*
Dodatkowo:
- ok. 1 i 1/2 szkl. prażonej pszenicy w miodzie do posypania
- ok. 1 i 1/2 szkl. prażonej pszenicy w miodzie do posypania
Na polewę:
- 150 g czekolady mlecznej
- 70 g masła
- 150 g czekolady mlecznej
- 70 g masła
Przygotowanie
Spód:
Czekoladę rozpuścić na parze
razem z masłem. Lekko przestudzić i wymieszać ze zmielonymi herbatnikami.
Powstałą masę wyłożyć cienką warstwą do wyścielonej pergaminem formy (21 x 21
cm) – najlepiej zrobić to palcami. Odstawić.
Masa:
Czekoladę rozpuścić na parze i
ostudzić.
Serek mascarpone zmiksować, a następnie połączyć z przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladą. Dodać mleko w proszku, a na koniec prażoną pszenicę. Wymieszać.
Serek mascarpone zmiksować, a następnie połączyć z przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladą. Dodać mleko w proszku, a na koniec prażoną pszenicę. Wymieszać.
Masę wyłożyć do formy, na przygotowany wcześniej
spód. Wierzch przysypać warstwą prażonej pszenicy i lekko wcisnąć w masę.
Całość wstawić do lodówki, a w międzyczasie przygotować polewę.
Polewa:
Czekoladę wraz z masłem
rozpuścić na parze. Dokładnie wymieszać, trochę przestudzić i polać wierzch
ciasta. Całość wstawić ponownie do lodówki na co najmniej 12
godzin.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)