czwartek, 19 stycznia 2017

Ciasto marchewkowe z serkiem kremowy

 Na pozór zwykłe, ucierane ciasto o niestandardowym kolorze, a jednak tak zaskakująco pyszne i rozpływające się w ustach, że nie sposób sobie odmówić kolejnego kawałka :) A to dzięki temu, że jest niezwykle wilgotne i przepełnione bardzo aromatycznymi przyprawami i bakaliami... Przełożenie i wierzch, przygotowane na bazie serka philadelphia (lub innego kremowego serka śmietankowego) rewelacyjnie łagodzi, a zarazem podkreśla korzenny smak ciasta... Chyba nie istnieje lepszy krem dla tego wypieku :) Naprawdę bardzo polecam!

Przepis znaleziony na tej stronie.

Składniki

Na ciasto:
- 230 g marchwi (waga po obraniu)
- 250 ml oleju
- 150 g golden syrup (lub miodu)
- 4 średnie jajka
- 200 g brązowego cukru
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 70 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
Na krem z serka:
- 400 g serka philadelphia lub innego serka kremowego lekko solonego
- 6 łyżek miękkiego masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (według mnie to za dużo i można dać do smaku - ja tak zrobiłam)
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub cukru z prawdziwej wanilii lub cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- kilka orzechów włoskich do dekoracji
- cynamon do oprószenia

Przygotowanie
Ciasto:
Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki.
W dużej misce zmiksować olej, golden syrup (lub miód), jajka i cukier na jednolitą masę.
Do drugiego naczynia przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Suche składniki dodać do wcześniej zmiksowanych mokrych składników i delikatnie wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera. Dodać startą marchew, rodzynki i posiekane orzechy i ponownie delikatnie wymieszać. 
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) lub 165°C (termoobieg). Blachę o wymiarach ok. 23 x 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w podanej wyżej temperaturze przez około 50-60 minut lub dłużej - do suchego patyczka. 
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić na kwadrans do przestudzenia, a następnie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Gdy ciasto wystygnie, odkroić z niego wyrośniętą górkę (jeśli się pojawiła) tak, żeby wierzchu był zupełnie
płaski. Następnie ostrym nożem podzielić ciasto wzdłuż na dwa blaty jednakowej grubości.
Krem:
Wszystkie składniki kremu utrzeć na gładką, jedwabista masę, dosładzając według uznania.
Całość:
Połowę kremu równomiernie rozprowadzić na dolnym blacie ciasta, przykryć drugim blatem i
wyłożyć na wierzch resztę kremu. Wygładzić lub zrobić fale. Oprószyć cynamonem i udekorować orzechami włoskimi.
Smacznego!   
 


4 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)