Przepis znaleziony na tej stronie.
Składniki
Na ciasto:
- 230 g marchwi (waga po obraniu)
- 250 ml oleju
- 150 g golden syrup (lub miodu)
- 4 średnie jajka
- 200 g brązowego cukru
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonych
goździków
- 70 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
Na krem z serka:
- 400 g serka
philadelphia lub innego serka kremowego lekko solonego
- 6 łyżek miękkiego masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru
pudru (według mnie to za dużo i można dać do smaku - ja tak zrobiłam)
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub cukru z prawdziwej wanilii lub cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- kilka orzechów włoskich
do dekoracji
- cynamon do oprószenia
Przygotowanie
Ciasto:
Marchew zetrzeć
na grubych oczkach tarki.
W dużej misce
zmiksować olej, golden syrup (lub miód), jajka i cukier na jednolitą masę.
Do drugiego
naczynia przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Suche składniki dodać
do wcześniej zmiksowanych mokrych składników i delikatnie wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera. Dodać startą marchew, rodzynki
i posiekane orzechy i ponownie delikatnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać
do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) lub 165°C (termoobieg). Blachę o wymiarach ok.
23 x 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do wypieków.
Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w podanej wyżej temperaturze przez około 50-60 minut
lub dłużej - do suchego patyczka.
Gotowe
ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić na kwadrans do przestudzenia, a następnie wyjąć
z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Gdy ciasto
wystygnie, odkroić z niego wyrośniętą górkę (jeśli się pojawiła) tak, żeby wierzchu był zupełnie
płaski. Następnie
ostrym nożem podzielić ciasto wzdłuż na dwa blaty jednakowej grubości.
Krem:
Wszystkie składniki
kremu utrzeć na gładką, jedwabista masę, dosładzając według uznania.
Całość:
Połowę kremu równomiernie
rozprowadzić na dolnym blacie ciasta, przykryć drugim blatem i
wyłożyć na
wierzch resztę kremu. Wygładzić lub zrobić fale. Oprószyć cynamonem
i udekorować orzechami włoskimi.
Smacznego!
Uwielbiam ciasto marchewkowe! Szczególnie w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Super ciacho, wygląda baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuń