czwartek, 26 stycznia 2017

Napoleonka

 Mocno kremowe ciasto, jak znalazł w okresie Karnawału :) Klasyczna Napoleonka, czyli krem budyniowy pomiędzy dwoma płatami kruchego ciasta... Mimo sporej ilości masy, całość nie jest mdła i ciężka. Polecam zwłaszcza amatorom tego typu deserów! :)

Przepis pochodzi stąd.

Składniki

Na ciasto kruche:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
Na masę budyniową:
- 5 jajek
- 2 cukry waniliowe (po 8 g)
- 1 litr mleka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3/4-1 szklanka cukru (w zależności od upodobań - jeśli chcemy mniej słodką masę, dajmy 3/4 szklanki)
- 2 łyżki masła

Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę przesiać. Masło pokroić w kostkę i razem z cukrem, śmietaną i żółtkiem dodać do mąki. Szybko zagnieść na jednolite ciasto, podzielić na pół i umieścić na około 2 godziny w lodówce. Może też pozostać tam dłużej (chociażby całą na noc) lub zamiast w lodówce to około 1 godz. w zamrażarce.
Formę o wymiarach 22x32 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia lub oprószyć mąką. Po upływie czasu chłodzenia, połowę ciasta umieścić na papierze do pieczenia i cieniutko rozwałkować na wielkość formy. Wstawić do nagrzanego do 180'C piekarnika i piec przez ok. 20-30 minut, do ładnego zezłocenia ciasta. Dokładnie w ten sam sposób postąpić z drugim kawałkiem ciasta.
Upieczone blaty ciasta wystudzić.
Budyń:
Jajka zmiksować z cukrami waniliowymi. Dodać szklankę mleka i obie mąki. Całość ponownie zmiksować, by nie było grudek. Pozostałe mleko, cukier i masło umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia. Na gotujące wlać przygotowaną mieszankę i jednocześnie intensywnie mieszając - ponownie doprowadzić do wrzenia. Budyń gotować na małym ogniu około 1 minuty, aż wyraźnie zgęstnieje.
Garnek zdjąć z ognia, a budyń nieco wystudzić. Nie całkowicie - powinien pozostać jeszcze ciepły.
Jeden blat ciasta umieścić na dnie formy. Wyłożyć na niego budyń i równomiernie rozsmarować. Przed położeniem drugiego blatu na wierzch ciasta najlepiej pokroić go na mniejsze kawałki - ułatwi to później krojenie ciasta.
Wierzch deseru obficie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)