Przepis znalazłam tutaj.
Składniki (na ok. 15 sztuk po przełożeniu)
Na ciastka:
- 200g masła
- 60g cukru pudru
Na ciastka:
- 200g masła
- 60g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwej wanilii (bądź odrobina aromatu waniliowego)
- szczypta soli
- 210g mąki pszennej
- 40g mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z 1 cytryny
Na masę z białą czekoladą:
- 50g białej czekolady
- 40g mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z 1 cytryny
Na masę z białą czekoladą:
- 50g białej czekolady
- 100g serka śmietankowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie
Ciastka:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem wanilionowym i szczyptą soli na puszysty krem. Dodać mąkę
pszenną i ziemniaczaną oraz skórkę otartą z cytryny. Całość
dokładnie wymieszać.
Formować w oprószonych mąką dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego, a następnie układać
na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. Każdą kuleczkę
spłaszczyć widelcem, maczanym w mące, aby nadać im płaski kształt.
Piec na jasnozłoty
kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-12min.
Upieczone ciasteczka pozostawić do
wystudzenia.
Masa z białą czekoladą:
Masa z białą czekoladą:
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia, ale nie doprowadzić, aby czekolada zdążyła zastygnąć.
Serek utrzeć z sokiem cytrynowym. Dalej ucierając, dodawać po łyżeczce
chłodną czekoladę (gdyby nawet wyszły nam grudki czekolady - można masę zmiksować blenderem :)).
Całość:
Na spód jednego ciasteczka nakładać po łyżeczce masy przykrywać drugim ciastkiem. Gotowe ciasteczka wstawić na godzinę do
lodówki, aby masa stężała.
Smacznego!
Już czuję ten cudowny cytrynowy zapach :)
OdpowiedzUsuń