czwartek, 9 lutego 2017

Ciasto orzechowo jabłkowe z ananasem i galaretką

 To jedno z tych deserów, które smakują dużo lepiej niżby się mogło wydawać :) Dość zróżnicowane części składowe tego ciasta tworzą zaskakująco pyszny efekt, w którym wszystko idealnie do siebie pasuje. Podstawę stanowi tu cudowne, wilgotne ciasto z kawałkami jabłek i orzechów włoskich, które już samo w sobie jest wyśmienite :) Na nim to rozsmarowany jest krem budyniowy ugotowany na bazie nie mleka, a soku z puszki po ananasach. Całość zwieńczona jest galaretką cytrynową, pod którą kryją się wiśnie i kawałki ananasów... Choć jest przy tym cieście trochę pracy to naprawdę warto, chociażby po to, aby wypróbować czegoś innego :) Bardzo polecam!

Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta domowe".

Składniki
Na ciasto:
- 6 dużych jabłek
- 1,5 szkl cukru
- 4 jajka
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szkl posiekanych orzechów (u mnie włoskie)
Na krem ananasowy:
- sok z puszki po ananasach (ok. 1 szklanka)
- 200g miękkiego masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 puszka ananasów
- 2 op. galaretki cytrynowej
- garść wiśni (u mnie z nalewki)

Przygotowanie
Ciasto:
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Zasypać 1 szklanką cukru.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo, łyżka po łyżce, pozostałe pół szklanki cukru, miksując za każdym razem przez ok 30-40 sekund. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie dodać do ciasta razem z jabłkami i posiekanymi orzechami. Całość wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem  i oprószonej mąką formy o wymiarach ok. 25 x 36 cm. Piec w nagrzanym do 180'C piekarniku przez ok 45-50 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić.
Krem ananasowy:
Połowę soku z puszki po ananasach zagotować razem z cukrem. Resztę soku utrzeć wraz z żółtkami i mąką. Gdy sok z cukrem zacznie się gotować - wlewać mieszankę z żółtkami, jednocześnie intensywnie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zestawić z ognia, przykryć folia spożywczą w taki sposób, aby dotykała powierzchni kremu i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło ocieplić do temperatury pokojowej.
Miękkie masło krótko zmiksować, a następnie dodawać łyżka po łyżce wystudzony budyń, miksując jednocześnie na najniższych obrotach.
Całość:
Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu i pozostawić do momentu aż zacznie tężeć.
Krem ananasowy rozsmarować na upieczonym i ostudzonym cieście. Na wierzchu poukładać kawałki ananasa, a w ich środki włożyć wiśnie. Całość zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!



 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)