piątek, 3 marca 2017

Tiramisu z Czarnego Lasu

 Czekoladowa wariacja na temat popularnego deseru na bazie serka mascarpone oraz naponczowanych podłużnych biszkoptów... :) Kakaowo - czekoladowy krem doskonale łączy się z dodatkiem wiśni z nalewki, których jest tu całkiem sporo ;) Całość, choć tak prosta do zrobienia, to smakuje jak wykwintne ciasto z dobrej cukierni - bardzo polecam, szczególnie amatorom takich połączeń :)

Przepis znaleziony tutaj (poddałam go pewnym modyfikacjom).

Składniki
Na krem:
- 200g podłużnych biszkoptów
- 250g serka mascarpone
- 300g śmietany kremówki 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru (lub do smaku, wedle gustu)
- 1 łyżka kakao
- 100g czekolady gorzkiej
- ok. 340g odsączonych wiśni z nalewki
Na poncz:
- 200ml mocnej kawy
- 60ml nalewki wiśniowej
Dodatkowo:
- 1-2 łyżki kakao do posypania

Przygotowanie
Poncz:
Zaparzyć kawę w dowolny sposób (z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona przecedzona). Przelać do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki). Kawę pozostawić do ostygnięcia, a następnie wymieszać z nalewką.
Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w ponczu z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej - naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno (ja użyłam prostokątnej formy o wymiarach ok. 12x34cm).
Krem:
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.  
Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę wmieszać do kremu. Całość podzielić na pół. Do jednej połowy kremu dodać kakao i wymieszać.
Całość:
Na biszkoptach w formie rozłożyć połowę wiśni z nalewki. Krem bez kakao rozsmarować na wiśniach. Resztę biszkoptów zanurzać w ponczu i układać na kremie jeden koło drugiego. Na biszkoptach rozłożyć resztę wiśni, a następnie krem z kakao.
Gotowe tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz. Przed podaniem posypać kakao.
Smacznego! 






2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)