Przepis znaleziony tutaj (poddałam go pewnym modyfikacjom).
Składniki
Na krem:
- 200g podłużnych
biszkoptów
- 250g serka
mascarpone
- 300g śmietany kremówki 36%
- 2-3 łyżki cukru
pudru (lub do smaku, wedle gustu)
- 1 łyżka kakao
- 100g czekolady
gorzkiej
- ok. 340g
odsączonych wiśni z nalewki
Na poncz:
- 200ml mocnej kawy
- 60ml nalewki
wiśniowej
Dodatkowo:
- 1-2 łyżki kakao
do posypania
Przygotowanie
Poncz:
Zaparzyć kawę w dowolny sposób (z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona
przecedzona). Przelać do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim
moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki). Kawę pozostawić
do ostygnięcia, a następnie wymieszać z nalewką.
Biszkopty
zanurzać pojedynczo na krótko w ponczu z obu stron i układać jeden obok
drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej - naczynie powinno być takiej
wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno (ja użyłam prostokątnej formy o wymiarach ok. 12x34cm).
Krem:
Czekoladę
połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do
przestudzenia.
Zimną śmietanę i
zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną,
puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę wmieszać do kremu. Całość podzielić na pół. Do jednej połowy
kremu dodać kakao i wymieszać.
Całość:
Na biszkoptach
w formie rozłożyć połowę wiśni z nalewki. Krem bez kakao rozsmarować na wiśniach. Resztę biszkoptów
zanurzać w ponczu i układać na kremie jeden koło drugiego. Na biszkoptach
rozłożyć resztę wiśni, a następnie krem z kakao.
Gotowe tiramisu
wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz. Przed podaniem posypać kakao.
Smacznego!
Przepiękne... wydaje się takie kremowe ;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda 😊
OdpowiedzUsuń