poniedziałek, 13 marca 2017

Ciasto "Prince Polo"

 Orzechowe na wskroś ciasto, z wykorzystaniem popularnych wafelków oraz sporej ilości orzechów włoskich... Niestandardowe, przełożone rewelacyjnym (!) kremem z tymi właśnie batonikami i posiekaną białą i ciemna czekoladą podbije serce każdego, kto choć trochę lubi orzechy :) Pomimo sporek ilości kremu ciasto nie jest przesłodzone, a wręcz rozpływa się w ustach! Baaardzo polecam! :)

Przepis znaleziony tutaj (zrobiłam tylko inną polewę).

Składniki
Na ciasto:
- 7 białek
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 100 g siekanych orzechów włoskich
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g prince polo orzechowego (2 batony XXL, można też użyć klasycznego smaku)
Na masę:
- 3 i 1/2 szkl mleka
- 7 żółtek
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 320 g miękkiego masła
- 1/2 czekolady białej, posiekanej
- 1/2 czekolady gorzkiej bądź deserowej, posiekanej
- 100 g  posiekanych wafelków prince polo (2 batony XXL)
Dodatkowo:
- duże opakowanie herbatników kakaowych
Na polewę:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (lub pół na pół)
- kilka łyżek mleka

Przygotowanie
Ciasto:
Białka umieścić w wysokim naczyniu, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok 30-40 sekund. Gdy masa będzie pięknie lśniła, a cukier się rozpuści, dodać orzechy posiekane i zmielone, wiórki i posiekane batony. Wszystko delikatnie wymieszać szpatułką. 
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszki o wymiarach 22x33cm. Wyrównać powierzchnię, wstawić do nagrzanego do 170'C piekarnika i piec ok 30 minut. Ciasto wyjąć i wystudzić.
Masa:
Ugotować budyń: żółtka, cukier, szklankę mleka i obydwie mąki zmiksować. Pozostałe mleko (2 i 1/2 szklanki) zagotować. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę jajeczną. Energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Chwilkę pogotować. Budyń przykryć folią samoprzylepną tak, aby dotykała jego wierzchu i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło ocieplić do temperatury pokojowej.
Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując na najniższych obrotach miksera dodawać po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Gdy masa będzie gładka, dodać posiekane czekolady i batony. Wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na parze, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
Całość:
Na dnie formy, w której piekło się ciasto, ściśle ułożyć warstwę herbatników. 
Masę podzielić na pół i jedną część wylać na herbatniki. Na masę położyć biszkopt orzechowy. Lekko docisnąć. Wyłożyć pozostałą część masy, a na nią kolejną warstwę herbatników. Przygotowana polewę  wylać i rozsmarować na herbatnikach.
Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na noc, by ciastka odpowiednio zmiękły.
Smacznego!


 
 
 

 







10 komentarzy:

  1. Cudne to ciacho *.* Chyba już wiem, co upiekę na następny weekend w domu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale się zapowiada. Ja się skuszę na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak to ciasto potem się kroji ? czy nadaje się ono na wystawne przyjęcie i czy cały czas ma być w lodówce ? Dziękuję za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Ciasto lepiei się kroi, kiedy zdąży się trochę "przegryźć", czyli po jakichś min. 12 godzinach (najlepiej po ok. dobie) - wtedy herbatniki na wierzchu zdążą zmięknąć od kremu. Jeśli na wierzch nie damy polewy z czekolady albo damy ją zmieszaną z większą ilością mlekac, to też będzie bardziej "plastyczna" :) Ale ostrym nożem powinna Pani sobie poradzić nawet po nocowaniu ciasta w lodówce :)
      Na wystawie przyjęcie nadaje się jak najbardziej, jednak wcześniej powinno być schłodzone, bo wtedy jest najlepsze i jak każde ciasto z kremem wymaga przechowywania w lodowce. Jednak nic mu się nie stanie (nie rozpłynie się), jeśli postoi parę godzin na stole :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Super :) Idealne do herbatki zaparzonej na przefiltrowanej wodzie z naszego filtra na ujęciu wody :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Przepięknie wygląda. Chętnie bym go wypróbowala ale nie lubię kokosu. Czy można go pominąć albo dać więcej orzechów zmielonych? Proszę o poradę. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam:)
      Myślę, że można spróbować dać więcej orzechów, ale ja bym dała posiekane, a nie zmielone... Mój tata też nie lubi kokosu, ale w tym cieście sam przyznał, że nawet ich nie czuć:)
      Pozdrawiam i zachęcam do spróbowania!

      Usuń
    2. Witam:)
      Myślę, że można spróbować dać więcej orzechów, ale ja bym dała posiekane, a nie zmielone... Mój tata też nie lubi kokosu, ale w tym cieście sam przyznał, że nawet ich nie czuć:)
      Pozdrawiam i zachęcam do spróbowania!

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)