środa, 8 marca 2017

Sałatka hot-dogowa

 Ciekawy rodzaj sałatki, która odrobinę przypomina popularną "sałatkę gyros". Tutaj jednak wykorzystujemy sałatę lodową, a nie pekińską oraz podsmażane parówki zamiast piersi z kurczaka. Pozostałe dodatki, jakie wykorzystujemy to te, które zwykle spotkać można w tradycyjnym hot-dogu :) Grzanki z pokrojonego chlebka tostowego dobrze jest podać oddzielnie (chyba, że planujecie od razu spałaszować całą sałatkę ;)), bo po dłuższym pobycie z resztą składników - wilgotnieją i nie są już chrupiące. Polecam poszukiwaczom niecodziennych sałatek i amatorom parówek :)

Przepis znaleziony na tej stronie (zwiększyłam go dwukrotnie).

Składniki (na ok. 5 porcji)

- 4 garści sałaty lodowej
- 1 długi ogórek zielony
- 6 ogórków konserwowych (może być też sałatka szwedzka ze słoika)
- 6 parówek dobrej jakości
- 4 kromki chleba tostowego 
- prażona cebulka do posypania, 
- ketchup 
Na sos: (ja zastąpiłam majonezem wymieszanym z odrobiną jogurtu greckiego)
- 2-3 łyżki oliwy, 
- 1 łyżka octu winnego, 
- 1 łyżeczka miodu, 
- 1 łyżeczka musztardy, 
- sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie
Składniki dressingu dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolity sos. Jeśli wolicie dać majonez z jogurtem, wówczas należy wymieszać oba składniki w dowolnej proporcji, wedle gustu :)
Parówki pokroić na kawałki i zrumienić na patelni na odrobinie oleju. Kromki chleba zrumienić w tosterze lub piekarniku i pokroić w kostkę.
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki i umieścić na talerzach. Polać odrobiną sosu i ketchupu. 
Na wierzchu rozłożyć ogórki pokrojone w plasterki oraz parówki. Ponownie polać sosem. 
Posypać grzankami i prażoną cebulką lub tylko cebulką, umieszczając grzanki w oddzielnej salaterce. 
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)