Przepis znaleziony na tej stronie (zwiększyłam go dwukrotnie).
Składniki (na ok. 5 porcji)
- 4 garści sałaty lodowej
- 1 długi ogórek zielony
- 6 ogórków konserwowych (może być też sałatka szwedzka ze
słoika)
- 6 parówek dobrej jakości
- 4 kromki chleba tostowego
- prażona cebulka do posypania,
- ketchup
Na sos: (ja zastąpiłam majonezem wymieszanym z odrobiną jogurtu greckiego)
- 2-3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Składniki dressingu dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolity sos. Jeśli wolicie dać majonez z jogurtem, wówczas należy wymieszać oba składniki w dowolnej proporcji, wedle gustu :)
Parówki pokroić na kawałki i zrumienić na patelni na odrobinie oleju. Kromki chleba zrumienić w tosterze lub piekarniku i pokroić w kostkę.
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki i umieścić na talerzach. Polać odrobiną sosu i ketchupu.
Składniki dressingu dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolity sos. Jeśli wolicie dać majonez z jogurtem, wówczas należy wymieszać oba składniki w dowolnej proporcji, wedle gustu :)
Parówki pokroić na kawałki i zrumienić na patelni na odrobinie oleju. Kromki chleba zrumienić w tosterze lub piekarniku i pokroić w kostkę.
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki i umieścić na talerzach. Polać odrobiną sosu i ketchupu.
Na wierzchu rozłożyć ogórki
pokrojone w plasterki oraz parówki. Ponownie polać sosem.
Posypać grzankami
i prażoną cebulką lub tylko cebulką, umieszczając grzanki w oddzielnej salaterce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)