wtorek, 25 kwietnia 2017

Pasztet z indyka z żurawiną

 Bardzo smaczny, niesuchy pasztecik drobiowy z dodatkiem suszonej żurawiny, którą oczywiście możemy pominąć, jeśli za nią nie przepadamy - pasztet i tak będzie pyszny! :) Polecam jako odmianę od słodkich wypieków :)



Przepis pochodzi stąd.

Składniki
- 600g gotowanej, duszonej lub pieczonej piersi z indyka (ja dałam gotowaną)
- 250g wątróbki drobiowej
- 6 łyżek suszonej żurawiny (można wcześniej namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie)
- 1 kajzerka
- ok. 1,5 szklanki rosołu drobiowego
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka 

- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- mielony kardamon
- suszony lubczyk

Opcjonalnie:
- 3 łyżki płatków migdałów do posypania na wierzchu

 

Przygotowanie

Rosół zagotować, wrzucić umytą wątróbkę i gotować ją na małym ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia, wyjąć wątróbkę, a w rosole namoczyć bułkę. 
Mięso, wątróbkę i bułkę dwu lub trzykrotnie zmielić w maszynce. Dodać 2 jajka i resztę rosołu. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, odrobiną kardamonu i szczyptą suszonego lubczyku. Dokładnie wymieszać – konsystencja masy powinna być papkowata. Na koniec dodać suszoną żurawinę i jeszcze raz wymieszać. 
Masę przełożyć do dwóch
foremek o wymiarach ok. 8 x 22 cm, wysmarowanych masłem i oprószonych mąką lub bułką tartą (ja piekłam w jednorazowej foremce aluminiowej, której nie trzeba już niczym oprószać). Wyrównać powierzchnię, posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi. 
Piec w 180'C przez ok 50-60 minut. Ostudzić i włożyć do lodówki – najlepiej na całą noc. 
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz ;)