Wyjątkowe zarówno w smaku, jak i w składnikach ciasto bez pieczenia, które nieco różni się od innych ciast z kremem. Tym, co je tak odróżnia jest znajdujący się w kremie karmelizowany słonecznik łuskany, który po krótkim podpieczeniu w piekarniku smakuje jak najlepsze orzeszki w karmelu :) Jego dodanie do kremu kajmakowego to absolutny strzał w 10! Choć w masie znajduje się spora ilość masła to jednak kontrastująca warstwa z budyniu śmietankowego łagodzi całość, a konfitura wiśniowa sprawia, że deser nie jest mdły. Ciasto robi się dość szybko, choć w smaku sprawia wrażenie o wiele bardziej pracochłonnego :) Naprawdę bardzo polecam!
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki
Na karmelizowany słonecznik:
- 250 g ziaren słonecznika
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki mleka
- 70 g masła
Na masę kajmakową:
- 200 g miękkiego masła
- 450 g masy kajmakowej z puszki (np. kajmak z Gostynia)
- karmelizowany słonecznik z powyższego przepisu
- opcjonalnie: 2 łyżki alkoholu (np. likieru Baileys)
Na budyń:
- 500 ml mleka
- 50 g masła prawdziwego
- 2 łyżki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (jeśli z
cukrem, to pomijamy cukier w przepisie)
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
Ponadto:
- 500 g herbatników kakaowych (ok.48 sztuk)
- 1 słoiczek konfitury lub dżemu wiśniowego
Przygotowanie
Karmelizowany słonecznik:
Wszystkie składniki
umieścić w garnuszku i zagotować. Piekarnik nagrzać do 180'C. Blachę z
piekarnika wyłożyć dobrej jakości papierem do pieczenia (słabej jakości papier
może się przykleić do karmelu).
Zawartość garnka wylać na papier i
rozsmarować. Wstawić do piekarnika i piec ok. 10-15 minut. Słonecznik powinien
ładnie się zezłocić - trzeba go pilnować, bo może się łatwo przypalić, a przypalony będzie gorzki. Może się okazać, że wystarczy mu tylko 8 minut.
Podpieczony słonecznik wystudzić i
pokruszyć (nożem lub wałkiem). Niewielką ilość słonecznika odłożyć
do dekoracji.
Masa kajmakowa:
Miękkie masło utrzeć mikserem, ale niezbyt długo - wystarczy nieco je napowietrzyć. Stopniowo dodawać kajmak i miksować. Następnie do masy dodać
przygotowany słonecznik i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać alkohol i krótko wymieszać.
Budyń:
Szklankę mleka razem z masłem i cukrami zagotować.
W pozostałym mleku (250ml) rozprowadzić budyń z mąką. Na gotujące się mleko wlać przygotowaną
miksturę, jednocześnie intensywnie mieszając. Dalej mieszając doprowadzić budyń do wrzenia i chwilę pogotować. Powinniśmy
otrzymać dosyć gęsty, gładki budyń. Garnek z budyniem odstawić, by nieco
przestygł.
Całość:
Blachę o wymiarach 20x30cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dnie ściśle poukładać herbatniki, a na nich rozsmarować dżem. 2/3 masy ze
słonecznikiem wyłożyć na dżem i rozsmarować. Na masie ułożyć drugą warstwę
herbatników, a na nie wylać jeszcze ciepły budyń (jeśli budyń bardzo wystygnie, ciężko będzie go rozsmarować). Na budyniu ułożyć trzecią warstwę z
herbatników, a na nich rozsmarować pozostałe 1/3 masy.
Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na
noc, by herbatniki dobrze zmiękły.
Przed podaniem oprószyć ciasto kakao i posypać odłożonym
słonecznikiem (ja udekorowałam wiśniami z nalewki.
Smacznego!
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńpysznie się zapowiada...zapisuję przepis;zapraszam na ''Ciasto z masą krówkową i pianką cytrynową'' wg S.Anastazji;pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2017/04/ciasto-krowkowe-z-pianka-cytrynowa-wg.html
Ciasto jest za słodkie, nawet dla osoby która lubi słodkości. Następnym razem pominę dżem i jedną warstwę herbatników.
OdpowiedzUsuń